sobota, 5 stycznia 2013

Kokosowo-limonkowa muffinka idealna

Gdy Ona zrobiła Jej zdjęcie wiedziała, że tej muffinki nie zje tak szybko. Najpierw się pozachwyca. Nieczęsto bowiem babeczki stroi. Zazwyczaj - Ona przyznaje bez bicia - pałaszuje je nie czekając na polewy, kremy czy fikuśne posypki. Teraz okazja była nieco inna: Jego imieniny. Babeczki wyglądać więc miały zjawiskowo. Tak, smakować też miały - żeby nie było wątpliwości.

Składniki (10 sztuk) 
na ciasto
15 dag mąki pszennej
7 dag cukru
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
7 łyżek wiórków kokosowych
12 dag roztopionej margaryny
2 jaja
50 ml soku z limonki
skórka otarta z 1 limonki
chlust mleka
do dekoracji
1/2 tabliczki białej czekolady
wiórki kokosowe

Ona w jednej misce połączyła suche składniki, w drugiej - mokre. Do suchych dodała mokre i wymieszała. Wyłożyła do foremek. Piekła ok. 25 minut. Po wystygnięciu Ona roztopiła czekoladę i pomalowała nią babeczki. Na koniec obsypała je kokosem.



Poszło to rach-ciach.

 

Wszystkie 10 sztuk Ona włożyła do pudła z imieninowymi przysmakami, które On zabrał do firmy.

- Najlepsze! - skomentował po powrocie z pracy.

Przepis bierze udział w akcji: