To danie idealne pasuje na słoneczne letnie popołudnie. A jeśli akurat słońca zabraknie - jak dziś - można je miło wspomnieć. Jeśli popołudnie rozpocznie się wieczorem - sprawdzi się równie dobrze.
Oto spaghetti al pomodoro. Pod tą dźwięczną nazwą kryje się szybki w przygotowaniu makaron z dodatkiem świeżych pomidorów i nadającej kremowej konsystencji rozpuszczającej się w cieple mozzarelli.
Składniki
20 dag makaronu spagetti
2 pomidory
0,5 kulki mozzarelli
1 czerwona cebula
olej
bazylia
chilli
sól
pieprz
On ugotował makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pomidory sparzył i obrał ze skóry, a następnie pokroił w kostkę.
Czerwoną cebulę posiekał i podsmażył na oleju. Dodał sól i pieprz.
Ugotowany makaron dorzucił na patelnię. Dodał pomidory i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wymieszał. Na koniec dodał porwane listki bazylii i nieco chilli.
Nie mogło być prościej. Nie mogło być smaczniej.