I nie, nie było to klasyczne włoskie pesto z orzeszkami pinii, parmezanem oraz oliwą. Było to polskie, tanie, niezwykle aromatyczne pesto - idealne, gdy nie chce się wyskakiwać po drogie produkty do delikatesów.
Składniki
liście z 3 łodyżek bazylii
garść słonecznika
3 łyżki oleju rzepakowego
pieprz
sól
On listki bazylii umył i wrzucił do blendera.
Ona na łyżce oleju ze szczyptą soli uprażyła słonecznik. Dorzuciła do blendera.
Miksowała całość, stopniowo dodając olej - by masa była kremowa, a także sól i pieprz - do smaku.
A potem z tego pesto Ona i On zrobili makaron - pyszny, zielony, aromatyczny.
Składniki
30 dag spagetti
8 czarnych oliwek
4 łyżki bazyliowego pesto
1 łyżka oleju
sól
Ona i On ugotowali makaron z łyżką oleju i odrobiną soli. Ugotowany wymieszali na podgrzanej patelni z pesto. Dorzucili oliwki i zjedli z apetytem.
Przepis bierze udział w akcji: