poniedziałek, 4 czerwca 2012

Szybka tarta z truskawkami

Ma chrupiący spód, który przygotować można w 5 minut. Do tego puszysty krem, którego funkcję idealnie spełnia ulubiony budyń. Do tego rzut sezonowych owoców i pyszne ciasto gotowe. Jej wieczorem wymarzyło się słodkie ciasto. Po paru chwilach już prawie go nie było.


Składniki
20 dag pełnoziarnistych ciastek
10 dag masła
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
1 budyń śmietankowy
truskawki

Ona w rondlu roztapia masło,


a zamiast budzić sąsiadów kruszeniem ciastek, włącza blender i sprawa załatwiona jest w pół minuty.


Sproszkowane ciacha wrzuca do roztopionego masła, miesza, a całość wykłada w tortownicy.


Spód mogłaby włożyć na parę chwil do rozgrzanego piekarnika, ale podobny efekt da leżakowanie w lodówce.

Ona gotuje więc budyń w połowie przepisowej ilości mleka i z nieco mniejszą ilością cukru. Ugotowany i lekko przestygnięty wykłada na spodzie.

Truskawki kroi w plastry, którymi wykłada tortownicę.




Ciasto byłoby doskonałe, gdyby mogło choć chwilę dłużej poleżakować w lodówce, ale... jest genialne w prostocie, więc znika dużo szybciej.