niedziela, 11 września 2011

Sprawdzone ciasto na pizzę

A właściwie na pizzerinki - małe okrągłe pizze i czosnkowy chlebek. Świetnie sprawdza się także w cebularzach. O wszystkich tych daniach Ona napisze całkiem niedługo:)

A tymczasem samo ciasto:)



Składniki
300 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
35 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
 ok. 1 szklanka wody

Przygotowanie:
On marzy, czym by tu gotową pizzę obłożyć, a potem leci zombiaków ubić na tajemniczej wyspie. Ona w szklance drożdże kruszy, cukrem zasypuje i odrobiną wody zalewa, miesza. Do miski wsypuje 1/3 porcji mąki, dolewa drożdże, miesza. Dosypuje sól, dolewa olej, miesza. Dosypuje resztę mąki - dolewa wodę. Zarabia i zostawia do wyrośnięcia - ok. 20 min.
Nie mogło być łatwiej;)

Fotogeniczna zupa

Wczoraj Ona znów zrobiła Pomidorówkę prosto z Limy. Nuda? Nie dla Niego! A i Ona trochę poszalała, bo uzupełniła przepis nowymi zdjęciami. Zachęca teraz do obejrzenia w archiwalnym poście. Posmakujcie!